lørdag 14. mars 2015

Spasertur i Indre øst, Oslo, mars 2015

Torsdag var det bestemt at jeg skulle få se Indre øst i Oslo. Jeg møtte guiden rett etter han kom fra jobb, og turen startet. Vi begynte i Storgata/Christian Krohgs gate, der vi først beundret minnestøtten over Christian Krohg som er byens første offentlige monument. Støtten ble reist i 1833 over stortingspresidenten som ble en av heltene fra 1814.

Byens første monument

Videre kom vi til Nybrua fra 1827 som går over sørlige Akerselva. Brua bandt de østlige forstedene sammen med Storgata som førte inn til datidens Christiania by.

Nybrua

De to blindgatene ned mot Akerselva heter Øvre og Nedre Vaskegang, og viser til at det her har vært vaskeplasser. Gatene står på kart fra tidlig på 1700- tallet. Gangene har siden vært preget av småhus og småindustri. Husa står nesten uti elva. Før gikk her en sti ned til elva der de vasket klær.

Her vasket de klær

Nedover Akerselva ved
vaskeplassene

   Vi passerte Oslo Østre Frikirke som ble bygd i 1885. Det er en fri luthersk kirke som begynte i 1878 da om lag 100 personer gikk ut fra statskirken og stiftet Kristiania frimenighet. Kirken så stengt ut, så vi prøvde ikke på å gå inn.

Oslo Østre Frikirke

Litt nærmere kirken


Vi stoppet og beundret dyreskulpturen: Elg. Den står her ved Akerselva som et symbol på norsk natur midt i byen. Den er laget av Waksvik, og er en gave til Oslo fra Kredittkassen i forbindelse med bankens 175- års jubileum i 1998.

Elg

Nå kom vi til Plan- og Bygningsetaten i Oslo Kommune. Inne i resepsjonen er utstilt en 3D modell av Oslo. Den er tatt over 5 år å lage, og ble stilt ut rett før jul 2014.

Fra resepsjonen

Modellen er laget av en 3D- printer som skriver ut med et polymerpulver som legges lag på lag og sprøytes med hurtigtørrende lim. Under ser vi området ved slottet.

Her ser vi slottet

Nærmere

Bymodellen består av 360 segmenter som er på størrelse med et A3- ark i grunnflate. Hvert bygg er skåret ut svært nøyaktig med laser og satt sammen til en slags boks. All bygningsmassen i modellen er gjort kvit, mens terreng og veier rundt gjenspeiler de fargene vi kjenner igjen.

Området med Operaen
nede til venstre

 Bygninger og områder som er under utvikling har fått fargen beige slik at modellen også skal gi et godt inntrykk av hvordan Oslo blir seende ut i årene framover.

Interessant å se

Vi spaserte videre til Hausmanns Bru som er en dekorativ og fin, kvit bru. Står en på brua er det flott utsikt, på ene siden mot sentrum hvordan nye bygg har reist seg langs nedre del av Akerselva, nærmest ser vi Akerselva Atrium der blant andre Dagens Næringsliv har kontor.

Hausmanns Bru

Utsikt mot sentrum

Ser en andre veien ser vi gamle industribygg som nå er bygget om til leiligheter og kontor. Det spesielle er at disse bygningene praktisk talt står rett ut i elva.

Her er historie
 
 Idylliske omgivelser

Vi passerte Christiania Gasværk som var Norges første gassverk som ble startet i 1848, det var hovedsakelig for gatelys. Det vokste i omfang og produserte hele 22 millioner kubikkmeter kullgass på det meste i 1934, og hadde da 35 000 brukere.

Christiania Gasværk
Sett fra siden

I 1883 åpnet et nytt administrasjonsbygg i Storgata. Etter at elektrisiteten tok over markedet, dalte etterspørselen etter gass. Dermed ble Gassverket i sin helhet nedlagt i 1978. Bygningene som står igjen huser nå kontor, blant annet Norges Røde Kors.

Administrasjonsbygget
 for datidas gassverk

Til slutt skulle jeg se Mangelsgården som ble bygd i 1698 som landsted og sommerbolig ved Akerselva av general Tritschler, flere militære eide gården, blant andre general Mangelsen som gården er oppkalt etter. Senere ble her opprettet sted for fattige og ble kalt Fattigkvarteret. På slutten av 1800 hadde politilegen kontor her, også for prostituerte som skulle kontrolleres. Maleren Christian Krohg hadde atelier i nærheten og fikk inspirasjon til det kjente maleriet: Albertine i politilegens venteværelse.  

Mangelsgården

I de senere år har området vært brukt til aktiviteter innen kultur og samfunnsliv. Nå er det serveringsstedet Gaasa som holder til i de historiske lokalene som nå er fredet. Jeg spurte kelneren hvorfor stedet het Gaasa, og han sa at han egentlig ikke visste det, men kanskje det var fordi en av de to eierne likte så godt låta: Mother Goose med George Clinton.

I Mangelsgården


Vi spaserte i Storgata som er den sentrale i østlige Oslo, og er en av byens eldste gater. Den ble anlagt kort tid etter at byen ble flyttet i 1624 etter bybrannen, og lå da i sin helhet utenfor vollene og byen.

Fra Storgata

Storgata var i sin tid hovedgaten i Oslo før Karl Johans Gate ble vedtatt som paradegate. I 1827 ble Storgata forlenget helt til Akerselva etter at Nybrua åpnet det året. Helt siden trikken kom til Oslo har Storgate vært en viktig sporveisgate. Nå hadde vi gått en svært interessant runde, og sett ting jeg ikke ante var i Oslo. Men nå var besøket over, det var bare å komme seg på 151 bussen.

I Storgata

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar