mandag 21. mars 2016

Vandring på Ullevål, mars 2016, del 1

Palmesøndag var fint vær, og det ble bestemt å vandre en tur på Ullevål, en bydel i Nordre Aker. Bydelen er oppkalt etter Store Ullevål gård. En stor gård i Oslo inntil 1948. Det var en kjent gård alt fra middelalderen. Maleriet under er Ullevål anno 1800, malt av J.W. Edy.

Fra Ullevål
 
Aker kommune ble slått sammen med Oslo kommune i 1948. Ullevål er hovedsakelig boligområder. Ullevål hageby er et boligstrøk midt på Ullevål. Det bor om lag 2500 i hagebyen, som ble anlagt 1915- 1922, og er dermed den største hageforstad i landet.

Fra Ullevål
 
På Damplassen som er den sentrale plassen i Ullevål hageby, fikk sitt navn i 1918. På plassen lå først to dammer, men rundt 1920 ble det anlagt en ny dam med fontene. Men nå var det intet vann i fontenen eller dammen, så dermed ble det bildet ved ene statuen på Damplassen.

På Damplassen

I Ullevål Hageby er 116 bygninger med 654 boliger. En engelskinspirert hagebymodell danner grunnlaget for anlegget som består av murbygninger: villaer, todelte hus, familiehus, og lengder med flere leiligheter. Boligene her ligger i øverste sjiktet av kvadratmeterpris i Norge.

Engelsk boligstil

Under okkupasjonen 1940- 1945 var Ullevål hageby viktig fordi mange motstandsfolk kom herfra.  For eksempel lederen for den hemmelige militære etterretningsorganisasjonen XU, Arvid Storsveen. Mennene fra dette området som gav sitt liv i kampen mot nazistene har fått sitt eget monument i minneparken som ligger tvers overfor Ullevål skole. Det ble avduket i 1948.

Minnesmerke over de falne
 
Vi studerte Ullevål skole som ligger her i Ullevål hageby. Det er en barneskole som ble bygd i 1926 i nyklassisistisk stil. På bildet ser den rosa ut, men den er mer ferskenfarget.

Ullevål skole

Så kom vi til Vestre Aker skole som egentlig var Store Ullevål gård, ombygd i 1866 etter en brann. Fra 1916 Waisenhus, drevet som oppfostringshus for vanskeligstilte barn.

Vestre Aker skole

I dag er Vestre Aker skole en ungdomsskole for 8.- 10. trinn for ungdom med sosiale/ emosjonelle vansker. Dagens utseende fikk bygget i 1916 da det ble ombygget. Men en kan godt forestille seg at det en gang var en storgård.

Skolen fra en annen vinkel


 Jeg tok ikke bilder fra de vanlige leilighetsbyggene, jeg hadde fått med det viktigste. Nå kom vi til Vestre Aker kirke på Ullevål. Den er bygd i 1855 i nygotisk stil, og var sonekirke for gamle Aker kommune. Vi var ikke inn, for kirken var stengt. Jeg så en mann som akkurat kjente på kirkedøra, den var stengt, da jeg så på mannen igjen, satt han på en stol utenfor døra. Hvor han fant stolen la jeg ikke merke til.

Vestre Aker kirke

Fra en annen vinkel
 

Vi spaserte nå videre fra Ullevål, og så at vårblomstene var kommet fram flere steder, det livet opp i landskapet som fortsatt hadde spor av vinter.

Vårtegn
 
Del 2 i morgen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar